Palestijns bier zoekt klant in Israël

Midden in Palestijns gebied ligt een microbrouwerij. De brouwer heeft alleen moeite om het ‘beste bier van het Midden-Oosten’ bij zijn klanten te krijgen.

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Internationale Samenwerking.

David Canaan Khoury is de directeur van brouwerij Taybeh en tegelijk burgemeester van het gelijknamige plaatsje, een christelijk Arabisch dorp niet ver van Jeruzalem. Het ligt in Palestijns gebied wat de volgende routebeschrijving oplevert: ‘Ga bij het Israëlische checkpoint links naar Taybeh. Geen bord. Vraag de militairen of ze je doorlaten naar Taybeh.’

Canaan Khoury woonde jarenlang in de Verenigde Staten maar besloot na de Oslo-akkoorden dat het tijd was naar zijn geboortegrond terug te keren. ‘In die tijd waren we ervan overtuigd dat we iets moesten doen’, zegt hij. ‘Wij, de Palestijnen in de diaspora, wilden investeren in Palestina. ‘ Hun hoop werd snel de kop ingedrukt tijdens de tweede intifida, de opleving van het Israëlisch-Palestijnse conflict in 2000. ‘Alle andere privé-bedrijven hebben het één jaar volgehouden, wij zijn er nog.’

De Taybeh microbrouwerij is een familiebedrijf. Broer Nadim Canaan Khoury is de brouwmeester, wiens handtekening op elk bieretiket prijkt. Maria Canaan Khoury, vrouw van de directeur/burgemeester, organiseert jaarlijks het Oktoberfest, de Palestijnse tegenhanger van het Duitse drinkfestijn.

Dat feest is een jaarlijks evenement voor het hele dorp. Maar vooral een economisch en toeristisch project om meer bezoekers naar Taybeh te krijgen. De bieretiketten, de folders, de website; alles is in het Engels. ‘The finest in the Middle East’ en ‘Fest with the best’.

Het zijn voornamelijk buitenlanders aan wie Taybeh zijn bier nu nog verkoopt. De meeste Palestijnen zijn moslim en drinken geen alcohol. Daarom heeft Taybeh een nieuwe loot toegevoegd aan de bierlijn: een bier met 0,0% alcohol. Directeur Canaan Khoury:

‘Ik promoot drankjes, geen alcohol. We hopen dat we het alcoholvrije bier op de Westelijke Jordaanoever kunnen verkopen en naar Gaza kunnen exporteren. ‘

Dat verkopen in Gaza wordt nog een hele klus, want de brouwer heeft moeite zijn producten langs de Israëlische checkpoints te krijgen. De fusten bier moeten door een scanner en er is in het hele gebied maar één controlepost met zo’n scanner. Dat betekent dat de chauffeurs uren moeten omrijden, vervolgens uren moeten wachten, dan de vaten van de wagen moeten tillen voor controle en over de grens de vrachtwagen weer in.

Hoe hij zijn bier dan toch naar Israël vervoert? Canaan Khoury: ‘Pas sinds ik mensen omkoop, kan ik onze producten exporteren. De situatie is extra frustrerend omdat de Palestijnse markt wel overspoeld wordt door Israëlische producten. Hoe kunnen we de economie hier opbouwen? Zo kan ik geen winst maken. Het is dat ik met geld uit Amerika ben teruggekomen. Daarom bestaan we nog.’

De directeur maakt zich geen zorgen over de toekomst van zijn bedrijf.

‘We hebben alle hoop, maar ik wil niet alleen hoop geven, het is belangrijk dat er banen komen. Daar draait het uiteindelijk om. Dit bier is de trots van Palestina.’

Hij weet ook nog wel een nieuwe markt: de buren. David Canaan Khoury: ‘Het zou mooi zijn als Taybeh in Israël gedronken wordt. Als de Israëliërs ons bier drinken, zullen ze de andere kant van de Palestijnen zien. Wij willen in vrede leven.’

Taybeh is al te koop in Japan, Duitsland, Engeland en België. Het wordt daar ter plekke gebrouwen. En Nederland? ‘Ik ben bang dat we niet op kunnen tegen de grote brouwerijen als Heineken en Amstel. Hoewel ze ook weer geen concurrentie voor ons zijn. Al die bieren zijn hetzelfde. Ze zitten vol kunstmatige stoffen. Taybeh bier is honderd procent natuurlijk.’ Het water komt uit een bron net buiten het dorp. ‘Ik drink zelf al jaren uit die bron en ben heel gezond.’