En… Obama gaat door!

De Amerikanen hebben Barack Obama opnieuw gekozen als president. Dinsdag versloeg hij zijn tegenstander Mitt Romney in een spannende nekaannekrace. Hoe was de sfeer in de Amerikaanse hoofdstad Washington?

Dit artikel verscheen eerder in jongerenkrant 7Days.

Op de verkiezingsavond zit Rachelle (14) uit Suitland (een voorstad van Washington) tot diep in de nacht voor de televisie op de uitslag te wachten, net als miljoenen andere Amerikanen. Om elf uur ’s avonds is daar het verlossende woord: Obama mag nog vier jaar door. ‘Ik ben zo blij dat hij heeft gewonnen, hij was de eerste zwarte president en hij belooft dat hij van Amerika een betere plek kan maken.’ Rachelle mocht zelf nog niet stemmen, maar ze is weken bezig geweest om te zorgen dat haar moeder de goede president koos.

 

‘Op haar bord schreef ik met tomatenketchup Obama.’

 

 

Rachelle zit niet alleen voor haar plezier naar de uitslagen op televisie te kijken, ze doet ook huiswerk. Ze moet een verslag schrijven over Obama’s toespraak en dat ’s ochtends meteen inleveren op school. Intussen maken veel Amerikanen juist iets leuks van de verkiezingsavond. In Washington organiseren de cafés rond het Witte Huis allerlei verkiezingsfeestjes, met dj’s en de keuze tussen een Romney- of Obama-ocktail.

Bij Rebecca (14) in Washington thuis bleef het dinsdagavond stil toen de uitslag kwam. ‘Geen gejuich, dat hadden we afgesproken. De helft van mijn gezin is voor Romney, de andere helft voor Obama. Nee, ik wil niet zeggen wie wat stemt, het ligt een beetje gevoelig, maar we respecteren elkaar.’

Ze wil wel zeggen dat ze zelf Obama steunt. ‘Hij heeft vier jaar extra nodig om het goede werk af te maken waarmee hij is begonnen, vooral voor de jeugd. Mitt Romney wil de hulp aan studenten stopzetten en ik kan alleen maar gaan studeren met zulke subsidies.’ Met haar vrienden praat Rebecca over politiek, maar op school niet. ‘We mogen in de klas niet over gevoelige onderwerpen praten, niet over geloof en niet over politiek.’

De verkiezingen betekenden voor Rebecca dinsdag een vrije dag. Haar school was dicht omdat het was omgebouwd tot stemlokaal. Dat stemmen ging niet overal even soepel. In Washington moesten mensen soms lang in de rij staan voordat ze aan de beurt waren, maar dat hield de Amerikanen niet tegen. Wie de rij had getrotseerd en gestemd door een hokje aan te kruisen, kreeg een sticker op zijn kleren: ‘I voted’, ik heb gestemd.

Nog vier jaar

Elke vier jaar kiezen de Amerikanen een president. Amerikaanse kiezers zeggen dat ze de
economie het belangrijkst vinden bij hun keuze. En daar gaat het al jaren slecht mee. Daarom
was lastig te voorspellen wie de verkiezing zou gaan winnen, de Republikein Romney of de
Democraat Obama. Obama zei de hele campagne lang dat hij zijn plannen voor een betere
economie nog vier jaar moet kunnen uitvoeren. En die extra tijd hebben de Amerikanen hem nu
gegeven. Tot grote teleurstelling van Mitt Romney, die vindt dat het Obama’s schuld is dat het
economisch niet goed gaat en er veel werkloosheid is.